Ефекта на пеперудата

Всичко в този живот е важно, всяка секунда, всеки дъх, всяко движение, всяка изречена дума.

Чували ли сте за „Ефекта на пеперудата“? Учените твърдят, че това е концепция, която твърди, че „малките неща могат да имат огромен ефект“. Тази концепция първоначално е използвана в теории за прогноза на времето, но по – късно терминът става популярна метафора в научните среди.

В теория на Хаоса, ефекта на пеперудата означава „чувствителната зависимост от началните условия, при която малка промяна в едно състояние на детерминистична нелинейна система може да доведе до големи различия в по-късен етап“

Както в живота, всяко действие предизвиква действия и нещо толкова малко като поглед или усмивка, може да има огромен ефект – може да оправи деня ви или да ви съсипе живота. Всичко в този живот е важно, всяка секунда, всеки дъх, всяко движение, всяка изречена дума.

Хората живеят техните животи, мислейки, че само големите решения, големите промени, големите неща както ги наричаме са от значение и всичко останало около нас е просто шум и нищо друго. Но всичко е от значение, независимо дали му придаваме смисъл, то е там запаметено в нашето подсъзнание.

Всеки ден се събуждаме и правим малки избори, да станем 5 минути по-рано или не, може би 10 минути по-късно, да си измием зъбите или не, да пием кафе или не, да се усмихваме или не. Всичко това изглежда толкова малко и незначително, но всички знаем, че всички тези малки неща са важни.

Ние просто отказваме да видим голямата картина. Днес повечето от хората са съсредоточени върху себе си, върху собствения си живот и чувствата. За някои хора, независимо какво се случва, те никога не смятат себе си за отговорни и че това е следствие от собствените им действия, винаги има някой друг, който е направил нещо и заради това те са постъпили по този начин.

И до някъде те са прави – действията на някой друг рефлектират върху нашите решения и диктува нашите действия, след което нашите действия провокират действията на някой друг и така нататък и така нататък.

Без значение дали не го осъзнавате, или по някаква причина, не искате да го признаете, но всички ние на тази планета сме свързани и имаме влияние върху живота на други хора. Харесва ли ви, или не, независимо от това дали го искате, или не, но всяко малко решение, което взимаме за себе си, се отразява върху живота на други хора и не говоря само за хората, които са около нас, говоря за хора, които са от другата страна на земното кълбо.

Може би за някои от вас е трудно да приемете факта, че изборът ви – къде да си изхвърля чашата за кафе или угарката от цигара, дали да пия кафе, или дали да се усмихна – може да спаси нечий живот и обратното. Знам, че това може дави звучи прекалено или дори налудничаво, но само защото нещо не се случва пред очите ви, не означава, че не се случва. Сега ще питате „ И как изборът ми да пия кафе във вкъщи или навън има някакво значение, или къде ще си хвърля фаса, или как толкова малко нещо като усмивката ми би променило нещо?“ – ами може!

Днес решихте да поспите 5 минути повече, така че нямахте време за любимото си кафе, от което се нуждаете толкова много всяка сутрин, иначе не сте на себе си. В последната секунда все пак решихте да си вземете кафе. Но ако загубите още малко време ще изтървете автобуса и ще закъснеете за работа, но не се отказвате от кафето. С държанието и нервниченето в кафенето – момичето, което ви приготви кафето се притесни, след което бяхте леко груби и с автобусния шофьор, но пък стигнахте навреме, изпихте си кафето и денят ви може да започне нормално.

Но какво остана след вас – момичето от кафенето се изнерви и стана непохватна и това беше първият и ден сама на работа. След като изтърва няколко неща на пода, обърка няколко поръчки и накрая не можа да се представи добре на работното си място вследствие на твоите решения и поведение и още няколко недоволни клиента, в края на деня тя бе уволнена.

О, автобусния шофьор – той се върна у дома, уморен и крив, определено не и в настроен. Но вкъщи го чакаха с изненада, защото днес беше неговият рожден ден, на който той не можеше да се наслади. Което натъжи неговите близки, защото, ако той не е щастлив, те не са щастливи. И на следващия ден историята продължава, защото всички се събуждат недоволни и заминават на работа несъзнателно с лошото си настроени ще причинят същото на други хора. И така всеки ден.

Как усмивката ви може да промени нещо – лесно. Усмивката ви може да направи най-лошия ден на човек много по-добър дори ако е непознат, който върви от другата страна на улицата. И той ще я предаде нататък, усмивката ти може да накара някой да повярва, че все още има надежда, все още има нещо, за което да се живее и нещата могат да се подобрят. Нещо толкова просто като усмивката ти може да е най-важното в нечий ден.

И с оглед на събитията от последната седмица – повече от 80 души загубиха живота си в пожар в Гърция, където много пъти сме били свидетели на пожари предизвикани заради изхвърлена неизгасена цигара. И така незначително решение като това да си хвърлиш фаса през прозореца, за да не пълниш и цапаш пепелника може да коства много животи.

Да бъдеш добър човек и да поемеш отговорност за действията си, осъзнавайки, че си част не само на твоя малък кръг, но и че си част от целия свят, прави цялата разлика. Признавайки, че това, което се случва около цялото земно кълбо, се дължи на теб, се дължи на нас. Сега ще кажете: “Как съм отговорен за всичко, как това се дължи на мен?”

Рециклирате или не, шофирате ли до работа, пиете кафе в пластмасова, или хартиена чаша, колко хартия използвате, къде изхвърляте боклука си и т.н. Това е нашият избор, всички тези малки несъществени неща правят “голямата” разлика и те ни засягат. Всеки отрича глобалното затопляне и замърсяването на въздуха, но те наистина се случват. И това са последици от нашите действия и нашият избор, това са малките ежедневни избори, за които говоря. Броят на превозните средства се увеличава, същото както броя на отрязаните дървета. Природа се унищожава, много животински и растителни видове са на ръба на изчезване или са загинали. Околната среда постоянно се замърсява и всичко това зависи от нас и от нашите решения. Как живеем и какво правим всеки ден, това прави разликата.

Можете да го наречете “верижна реакция”, “ефект на доминото” или “ефект на пеперуда” няма никакво значение, независимо как ще го назовете всичко това ще продължава да се случва – това е една история без край. Не е задължително да е лошо настроение, но за съжаление, напоследък не виждам хората наистина да се усмихват и не говоря за фалшиви усмивки, говоря за истинска, чиста усмивка.

Повечето от нас срещаме повече от 100 души на ден и осъзнаваме или не – те имат значение в нашия живот, всяка усмивка, всяко докосване по грешка или не, е важно, генерира някаква енергия, поражда емоция. Всяка изречена дума спрямо нас, независимо от близък или непознат, може да нарани нашите чувства за секунди и понякога това може да ни разруши или да ни направи по-силни. Понякога можете да видите нещо, което се случва на улицата, което може да промени начина ви на мислене, начина, по който виждате света, то може да ви промени за секунди. И не е нужно да познавате хората или да имате директен контакт с това, което се случва, за да се отрази върху вас.

Няма значение дали става дума за емоциите ви, или за средата, в която живеете. Вашият избор води до някакви действия, които водят до някакви последствия, които засягат не само вашия живот, но живота на всеки един от нас и обратното. Това звучи много неприятно, но ние зависим от решенията на другите хора. За съжаление, дори вие винаги да се опитвате да правите правилния избор, не винаги означава, че останалите ще постъпят по същия начин.

Единствено може да се надяваме, че те ще последват примера ни. Надяваме се, че те ще отворят очите си и ще видят по-голямата картина. Може би ще спрат да бъдат толкова самовглъбени и ще разберат, че в крайна сметка всичко има значение, всяко едно нещо в нашия ден, всеки, с когото се срещаме е важен и те не само могат, но те оказват влияние върху нас, върху нашите решения и нашия живота. По същия начин както ние оказваме влияние върху техните. Мисля, че е време всички да признаем и осъзнаем, че всички ние сме свързани и принадлежим един към друг, че трябва да престанем да бъдем егоисти и да видим какъв ще бъде резултатът.

“Нашият живот не е наш. От утробата до гроба, ние сме обвързани с другите. Минало и настояще. И всяко престъпление и всяка милост, раждаме бъдещето си. „ – Облака Атлас

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

YouTube
Instagram